onsdag 14 december 2011

Azaditornet utanför Irans huvudstad Teheran

Photobucket
Tornet byggdes för att fira det Persiska rikets 2500-årsdag och fyller i år själv jämnt 30. Det 50 m höga tornet är gjort helt i marmor och smyckat med ca 25 000 plattor i samma material.  Tornet omges av det ca 50 000 kvadratmeter stora Azaditorget. Du ser kanske att det står en människa vid tornets bas. Försök med hjälp av den här bilden och informationen räkna ut hur lång den människan är? Är det rimligt? Om inte vad kan det bero på?

tisdag 13 december 2011

Vecka 50

Veckans arbete
  1. Räkna färdigt om skala s. 46-49 i Bryggan
  2. Rätta provet och skriv upp fakta på det du behöver repetera inför slutbetyget. Det står på bedömningspapperet du fick av mig!
  3. Gruppuppgifter, arbeta 2 och 2, en uppgift handlar om tidszoner och den andra om skala.
  4. Hinner du så kolla på målen för geometri s. 54. Vad kan du om geometri?
Ny matematiklänk inlagd! Här finns videogenomgångar på vissa avsnitt! Titta in och se hur de presenterar geometri, Välj 7-9 och sedan avsnittet geometri!

måndag 21 november 2011

Sväva sakta och räkna ut farten.

PhotobucketPhotobucketIdag har vi samarbetat med Saras mattegrupp. Uppgiften var att konstruera en papperskonstruktion av 2 A4-papper som skulle hålla sig svävande så länge som möjligt. Detta för att sen kunna träna på hastighetsberäkningar, medelvärde etc. Här nedan gruppen som svävade längst med sin papperskonstruktion!

Nya mattelänkar utlagda! Kolla in mattefans i resursklassen! ; )

fredag 18 november 2011

V.47

SLUTSPURT I MATTE!
Här får du en planering för de sista veckorna!
                                                                                                            


Måndag
Tisdag
Torsdag
Egen träning valfritt eller nedanstående
v.47

Gruppuppgift 1

Forts.
Inlämning av uppgiften
Räkna hastighetsstencil + s.44-45
Kapiteltest 2

v.48
Repetition
Muntlig redovisning av
Matteproblemen  som ni har jobbat med + egen träning
PROV kapitel 1-2

( ej skala)
Träna på gamla matteprov/ämnes-prov.
v.49
Skala s. 46-47
s.47  + Start gruppuppgift 2
Inlämning gruppuppgift 2

v.50
Utvärdering/ planering inför arbetet med geometri
Forts.
Tillverka en julstjärna???


torsdag 10 november 2011

V.46 måndag

Hej!

Använd minst 20 minuter till uppgiften som handlar om dominobrickor (finns bland dokumenten bland mattelänkarna). Spara dokumentet på er dator så att ni kan öppna det och redovisa era uträkningar på dokumentet. Spara det på bloggen, döp det med en av gruppdeltagarnas namn.

Jobba först enskilt sen i smågrupper.

Inger

V.45 torsdag

Idag hade vi en genomgång som handlade om hur man kan göra för att omvandla mellan olika enheter. Jag visade hur en lathund förlängdenheter fungerade. Ni fick göra liknande lathundar för volym- och viktenheter. Tanken är att ni ska kunna använda dessa och tillverka nya när vi t ex kommer in på area och volym i geometriavsnittet.

Veckans jobb är sidorna i boken som handlar om enheter, eller så väljer du att göra stencilerna om enhetsomvandling(finns i pärmen i klassrummet).

På måndag är jag i Härnösand på en konferens som handlar om en internationell matematikundersökning där svenska elever (åk 8) har deltagit. Det innebär att vi får vänta med att göra gruppuppgifterna tillsammans med Saras grupp till ett senare tillfälle.

Ha en trevlig helg!

Inger

torsdag 3 november 2011

Hej!

Hoppas ni haft ett skönt lov med god mat, trevligt umgänge och vila. Själv har jag hunnit med lite avkoppling varvat med lite jobb. Tiden har gått fort och jag tänkte berätta här om mina tankar. Det var positivt att era grunder i taluppfattningsdiagnosen visade på att ni alla kan nå målen i matte då det gäller beräkningar av olika slag. Att träna på övningar i boken/stenciler som innehåller ett moment i taget har passat er bra och där har ni visat att ni kan.
Hur har ni tagit emot nya utmaningar? Att skriva en mattelogg var inte många som köpte! Okej, att man kan tycka att något är svårt eller mindre bra, men att inte försöka gör att man inte vet vad det kan ge! Ett av de effektivaste inlärningarna är när man själv reflekterar vad man lärt sig och försöker skriva ner det! Svårt? I början är allt nytt svårt, sen blir det lättare och lättare. Detsamma gäller att kunna berätta/förklara för en kompis hur man löst ett problem. Då kan man mer än bara lösa en uppgift. Ni skulle ha redovisat en uppgift var för mig på torsdagen före lovet. Ingen hade gjort uppdragen, ingen kunde redovisa, inga matteloggar inskickade! Jag är besviken på att ni inte tog chansen att lära er. Jag kräver inga perfekta uträkningar eller långa utlägg, men jag vill för tusan att ni försöker!

Nu har jag gjort en LPP för kommande arbete. Frågan är hur ska vi arbeta och hur ska jag bedöma era förmågor:
1) Beräkningsförmåga/algoritmkompetens
2) Problemlösningskompetens
3) Kommunikationsförmåga
4) Begreppskompetens (matteord etc)

Jag vill att ni svarar på frågorna som finns här bredvid för att jag ska kunna lägga upp er undervisning på ett bra sätt. Välj ut 2 av alternativen som passar er bäst! Vill ni ge andra kommenterer eller förslag, skriv en kommentar eller skicka ett mail!
Dagens genomgång handlar om enhetsomvandlingar. Dokumentet som vi ska arbeta hittar du i dokumentarkivet under mattelänkar.


Inger