tisdag 10 februari 2015

Rita figurerna som dina kompisar gjort!

Emilias figur

Rita en rätvinklig triangel längst upp på papperet i vänstra hörnet. Basen ska vara dubbelt så lång som höjden.

Rikus figur

Rita en liksidig triangelnmitt på papperet. Varje sida är  5 cm. Tänk dig att du ritar en likadan triangel till i den första, men att du vrider den 180 grader. Rita figuren. Vad har du ritat?

Gabbes figur

Rita en triangel tre cm från den övre kanten på papperet. Alla vinklar ska vara spetsiga. En ska vara 60 grader. Den ska vara liten, längsta sidan får inte vara längre än 4 cm.

Julius figur

Figuren ska ritas i vänstra hörnet längst ner. Den ska ha 6 hörn. Ett hörn ska vara 90 grader och resten ska vara trubbiga, Den ska luta åt höger.

Simons figur

Figuren ska ritas på mitten av papperet. Den ska ha 4 kanter. I den ritar du två linjer som går från ena hörnet till det andra, tvärs över. Linjerna kallas för diagonaler. Lycka till! Simon

Julias figur
Rita figuren i det övre högra hörnet. Rita en kvadrat med sidan 2 cm. Rita en liten kvadrat i den stora kvadraten som har sidan 1 cm.

Hugos figur

Rita en figur på nedre kanten där rutorna börjar.  Den ska ha 4 sidor. Alla sidor är lika långa. Vinklarna är 90 grader. Sidorna är 0,08 m vardera. Rita ett streck som 3,5 cm från det vänstra hörnet. Strecket ska vara 3 cm. Det ska vara parallellt med den vänstra kanten.






söndag 8 februari 2015

Filmer till "Bygga och Bo"

Uppgift 2 Räkna skala




Uppgift 3       Beräkna omkrets av ett staket och hur många stolpar som behövs.

Uppgift 4      Hur långa är sidorna i en rektangel med känd area? 

Uppgift 5

Uppgift 6