måndag 30 januari 2012

Vecka 5

Hej!

Den här veckan börjar vi med areaberäkningar. Dagens lektion startade med repetition av följande: uppskatta vinklar, omkrets av olika föremål däribland cirkeln.

Hur räknar du ut cirkeln på ett ungefär är därför bra att kunna! Ex) Uppskatta omkretsen av Globen i Stockholm. Diametern är ca 100 m. Omkretsen på ett ungfär är 3 ggr diametern, dvs 3 multiplicerat med 100 m, Globens omkrets är 300 m. Vi fortsätter med att uppskatta som uppvärmning i början av lektioner!

Veckans arbete är att jobba med följande sidor i boken: s. 64-68
Ni får även er första läxa inför ämnesprovet i matte. Det är en stencil med 8 uppgifter från 2007 års ämnesprov i matte. För att klara de två sista uppgifterna så lyssna på teorigenomgång i läromedelswebben Formula 9. Välj "Stora och små tal" ,Teorigenomgångar, Grundpotensform!!!

 Vi avslutade lektionen med 5 min mentalträning, tittade på en uppladdning inför en fotbollsmatch något att använda före en mattelektion eller ett matteprov  ; )

Ha de gött i veckan!

Vi syns på torsdag!

Inger

måndag 23 januari 2012

Vecka 4

Hoppas att helgen varit bra! Den här veckan fortsätter vi med geometri. Dagens genomgång repeterar vinklar och olika typer av trianglar. Du ska känna igen tre typer av trianglar (se sid 59).  Namnen talar om  hur de ser ut! Sedan har vi en genomgång om fyrhörningar där vi börjar med urtypen "parallellogrammen" och jämför den med rektangel, kvadrat och romb.

Veckans jobb:
Måndag-tisdag: s.60-s.61
Torsdag: Cirkelns omkrets s.62- halva s.63

Mål den här veckan är att kunna följande:


  • Mäta vinklar
  • Beräkna okänd vinkel i olika typer av trianglar. ( s. 58-59)
  • Många begrepp att lära sig nu! Repetera genom att skriva upp dem i din matteskrivbok: Vinkel, hörn, rät vinkel, rak vinkel, ett varv=360 grader, trubbig, spetsig, likbent triangel, liksidig triangel, diagonal, rektangel, kvadrat, romb och parallellogram.
  • Räkna ut omkrets av olika typer av polygoner och kunna namnge dessa.


Ha en bra och lärorik vecka!

Inger

söndag 8 januari 2012

God fortsättning på det nya året!

Hej!
Hoppas ni haft ett skönt och avkopplande julov och att ni laddat batterierna för en hård, lärorik och givande sluttermin i matte. Den här veckan är det lästema och er uppgift på tisdagens mattelektion är att börja bokföra hur många ord ni läser varje dag för att sedan kunna räkna ut medelvärdet när veckan är slut. På torsdag startar vi  upp med begreppsträning och en studie av ett matteprov för att kolla vad ni kan i geometri och för att ni ska förstå vilka mål vi ska uppnå de närmaste veckorna.


Torsdag
Läs uppgifterna på matteprovet. Efter varje uppgift gör du en bedömning om du kan lösa den här uppgiften eller ej. Markera uppgifterna med följande färger som motsvarar svaren:

Grön= kan lösa uppgiften      Gul= kan delvis, behöver repetera/mer träning      Röd=kan ej
  1. Välj ut en av uppgifterna som du kan och berätta för någon annan i klassen hur du löser den. Vi kommer att använda flera av dessa uppgifter när vi arbetar med detta avsnitt. Jag kommer att redovisa och förklara några. Ni kommer få pröva att lösa några också när vi arbetat ett tag med geometri!
  2. Ta reda på vad följande vardagsbegrepp/mattebegrepp betyder.
  • Vad menar man när man använder ordet kvadrat i denna mening? Rummet är tre gånger tre meter och en liter lack räcker till 4 kvadrat.
  • Vad menar man med ordet kubik i denna mening? Det var 5 kubik jord på lastbilsflaket.
  • No one put my baby in a corner! Skämt åsido förklara och rita vad ett hörn är.Gå in på länken som finns på den här bloggen som heter "Matteboken på nätet". Välj högstadiet, geometri,  läs om vinklar samt se lärargenomgången som handlar om vinklar. Skriv ner fakta om vinklar i din matteskrivbok.
Vi avslutar lektionen med en diskussion om de olika begreppen och ni skriver eller ritar förklaringar i er matteskrivbok!

OBS! Om du inte gjorde utvärderingen/frågorna om  matte före jul gör det också och lämna in till mig på torsdag.

Vi syns på torsdag!

Inger